Vytisknout

Přiblížil se konec března, a tak jsme opět zavítali do Prahy v rámci vzdělávacího programu Po stopách Karla IV. Tentokrát se ho zúčastnili žáci tříd 7.ABS. Počasí nám příliš nepřálo, ranní teploty se pohybovaly kolem nuly. Ale dobře oblečeného turistu nic nezaskočí :-).

Po příjezdu do hlavního města jsme se vydali po starých zámeckých schodech do areálu Pražského hradu a jako první jsme navštívili Zlatou uličku, kde v minulosti bydleli např. lukostřelci nebo alchymisté. Poté následovala věž Daliborka, která sloužila jako vězení a mučírna. Ve Vladislavském sále jsme si prohlédli gotický strop, starou sněmovnu a kopie českých korunovačních klenotů. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha některé z nás uchvátila svou velkolepostí a magickou atmosférou. Gotika, vitráže, hrobka českých králů a mnoho dalšího, to vše vytvořilo nezapomenutelný zážitek.

P1030313.JPG P1030334.JPG P1030410x.jpg

Zeď Johna Lennona a bronzová miminka na Kampě nás z minulosti přenesla zpět do současnosti a my jsme mohli obdivovat i kulturu a umění dnešní doby.

Procházku po Karlově mostě nám zpřestřili různí hudebníci, malíři a prodejci suvenýrů. Někteří z nás se zastavili u sochy Jana Nepomuckého a tajně si něco přáli. Na Staroměstském náměstí jsme pak zhlédli dokonalou práci středověkých hodinářů, když se ve 14 hodin spustil Pražský orloj.

Po celém dni se všichni těšili na odpočinek, nakupování a občerstvení v obchodním centru Paladium. Nakonec jsme se vydali na Václavské náměstí, kde jsme se vyfotili u sochy sv. Václava. Pak už následoval jen přesun na hlavní nádraží a cesta vlakem zpět na Moravu.