Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Jakoby včera se mi jeví podvečer, kdy jsem se zajel podívat  do čekyňského tábora na seznamovací kurz šesťáků, kteří nastoupili do nově utvořené třídy s rozšířenou výukou tělesné výchovy. Opravdu včera jsem seděl ve třídě a vnímal důstojnou atmosféru předávání prvních vysvědčení na druhém stupni. Děvčata a chlapci nejdříve převzali sportovní vysvědčení. Skromný lísteček je stručně ohodnotil v jednotlivých pohybových vlastnostech. Každému bylo poslední větičkou zdůrazněno, v čem vyniká, v čem by se měl zlepšit.

Upřímné, milé. Druhá fáze již byla trochu více na tělo. Paní učitelka veřejně rozebírala jednoduché sociometrické šetření, které už docela napřímo odhalovalo skutečnosti, které zpravidla nepatří mezi ty oblíbené. Mnohdy  překvapeně jsme se dozvídali o pozici jednotlivce (zejména o těch okrajových), rozebírala se míra sympatií, kamarádství ale také neoblíbenost,sklony k posmívání, potlačování názoru, náznaky šikany.Otevřený dialog osvobozuje. Navzdory mnohdy břitkým vyjádřením jsem vnímal úlevnou atmosféru.

Hodně silným dojmem zapůsobila zpráva o prvním půl roce života třídy. Co že se to všechno podařilo stihnout. Vítězné školní kolo v malé kopané chlapců, děvčata třetí, úspěšná atletika – Běh primátora, třídní turnaj a mistrovství školy ve stolním tenise, turnaj v ringu, přátelské utkání se ZŠ Želatovská ve florbale, noc ve škole se sportem, bruslení, lyžování, badminton arena, bouldering na Base Campu, na kole na Helfštýn, judo a sebeobrana, tanečky a samozřejmě všechno ostatní co dává normální tělesná výchova. Podtrhuji, že na děvčatech i chlapcích je půl rok intenzivního sportu vidět. Teď nemám na mysli jen hezky se modelující těla, ale rozhodně ještě před tím pěkné vztahy, které si vzájemně vytváří. Teď už jen jim zbývá popřát, aby byli zdraví a aby se jim dařilo v učení. A to jim jistě všichni přejeme.Vy mladší, kteří byste měli podobné zájmy, nezapomeňte, že v dubnu budou výběrové testy pro příští 6.S. Podrobnosti hledejte na www.zstenis.com.

V Přerově  29. ledna 2010       Petr Vojáček, ředitel školy