Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Žáci a učitelé, kteří si nechali zřídit vlastní uživatelský účet, mohou nyní přistupovat ke svým datům z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

    Výhody soukromých uživatelských účtů umístěných na školním serveru jsou značné. Uživatel má zcela pod kontrolou, komu umožní přístup do svého domovského adresáře (složky); může se přihlásit ke svému účtu z každého (linuxového) počítače v naší lokální síti - nastavení aplikací, vzhledu pracovní plochy, uložených souborů... je zcela nezávislé na počítači, ze kterého se přihlašuje (vše je na síťovém disku). Nevýhoda je pouze jedna: disk na serveru není nafukovací, uživatelé jsou omezeni kvótami, ovšem velice velkorysými: Několik prvních uživatelů získalo prostor 1000 MB, pro další uživatele je připraveno 500 MB. A nyní všichni uživatelé, nezávisle na používaném oparačním systému, mohou prostřednictvím protokolu ftp přistupovat ke svým datům i z domova.

    Jak?

  • Musíte mít připojení k internetu a nějakého ftp klienta: ten je součástí vyspělejších souborových manažerů (Krusader, Total Commander, ale i Konqueror), výborný ftp klient (pro Windows) je např. FTP Commnader
  • adresa serveru: 82.114.201.168
  • jm., heslo je stejné jako při přihlašování ve škole

Poznámky a tipy:

  • v nouzi nejvyšší můžete do web. prohlížeče napsat: ftp://82.114.201.168
  • k účtům info a vyuka je přes ftp přístup odepřen
  • pokud vám nebude něco jasné, či budete mít jakékoli problémy s přihlášením ke svému účtu, napište komentář k tomuto článku či využijte našeho diskuzního fóra.