Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

    Titulek může vyvolat např. tyto reakce: „Je to vůbec možné? Cožpak nemáte na pc Windows a MS Office? Pak nemáte nic!“


    Anebo reakce šesťáků, kteří poprvé usedli k našim počítačům: „Co to máte za Windows? Tyhle jsem ještě neviděl...“ Všechny tyto ukázky mají jedno společné: vnímání OS a jeho aplikací se zde deformuje do slov Windows a Microsoft; alternativa pak vyvolává pochybnosti, úsměšky či nepochopení. Doufám, že se mi podaří rozptýlit pochybnosti ohledně osvobození naší školy – ZŠ Přerov, U Tenisu 4 - od produktů Microsoftu a nahrazení těchto komerčních produktů svobodným OS Linux a přidruženým svobodným softwarem.
    Co je tedy ten Linux? Moderní operační systém, bez virů a spywaru, zcela ovladatelný, s velkým množstvím aplikací, variabilní a přizpůsobitelný, víceuživatelský a víceúlohový, dostupný v češtině, s kvalifikovanou podporou a dokumentací a zcela zdarma (více informací naleznete na proc.linux.cz).

    Kdo a kde Linux používá? Jednoznačnou pozici má mezi superpočítači (nejvýkonnější počítače světa). V žebříčku TOP 500 je 301 pod OS Linux, 189 pod OS Unix, 7 pod jinými OS a pouze 1 superpočítač běží pod MS Windows! V oblasti serverů a osobních počítačů se nasazení Linuxu stává výraznou konkurenční výhodou: město Mannheim (110 serverů, později 3700 desktopů), Mnichov, „norský ministr pro modernizaci (Morten Andreas Meyer) přislíbil konec využívání proprietárního software norskou vládou a orgány státní správy a přechod na svobodný software.“.... u nás: firma Baťa, celá Česká pošta, Drážní inspekce, firma MEZ, VOKD... a nemusíme chodit daleko – před několika lety vyšel článek s příznačným názvem: „Jak Linux zachránil Meoptu Přerov“. Jen asi deset českých základních, středních a vysokých škol plně využívá svobodný software a Linux. V této oblasti má tedy naše škola silně průkopnickou roli a řadí se po bok takových škol, jako jsou střední školy v Indianě (pilotní projekt na jehož konci bude 300 tisíc pc s Linuxem), stovky škol v norském městě Bergen, školy v Jižní Korei (plánováno nasazení v 10 tisících školách) či prestižní Mall School v Richmondu, jež se v oblasti IT stane majákem ukazující směr ostatním britským školám (další informace na www.lbw.cz).
    Detailní studii o nasazení Linuxu na naší škole jsem napsal pro časopis Linuxexpres a vyšla v jeho lednovém čísle. Nyní je přístupná i na webu a je rozdělena do dvou částí: