Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST
Tuto nabídku předkládá přerovská škola U tenisu nejširší sportovní veřejnosti města a okolí s vědomím skutečné připravenosti tak, jak je níže popsáno.

Záměr: Na naší škole se dlouhodobě věnujeme sportu v nejširším slova smyslu. Sportovní zápolení a soutěživost obecně uplatňujeme jako významný způsob emočního utváření lidské osobnosti. Jsme školou, která se k tomu cíli profiluje po všech stránkách již osm let. Takto byla postavena filosofie školy, vytvořen školní vzdělávací program, personálně budován pedagogický sbor, modelováno vnitřní prostředí školy po stránce myšlení i materiálního zázemí.

    Jako ředitel školy jsem přesvědčen, že už dnes je plně v našich silách nabídnout veřejnosti víc. Jsme připraveni pracovat i se sportovně talentovanou mládeží. Dělal jsem to ostatně takřka po celý svůj produktivní život. Považuji za docela příznačné, že až v jeho závěrečné fázi mě napadají myšlenky, které jsem vždy připouštěl jako správné, ale nikdy jim nevěnoval patřičnou pozornost. Až příliš jsme všichni vždycky pospíchali za sportovním výkonem. Byli připraveni obětovat pro vítězství a prvenství všechno a hned. Dokázali jsme přinášet oběti, přijímat ústupky, potlačovat soudnost. Ano vychovali jsme spousty sportovních talentů, rádi a pyšně se na ně dnes díváme. Nechceme se ale bavit o tom, kolik a proč nám jich skončilo. Já jsem dnes přesvědčen, že rozhodování mladého člověka by mělo vycházet z nenucené a široké nabídky. Rozhodně by se toho mělo hodně vyzkoušet, určitě by se toho měl člověk hodně naučit z jiných sportů, než se rozhodne naplno věnovat tomu svému hlavnímu. Při sportování musí se vzrušením a napětím jít také ruku v ruce potěšení a radost. Sportování musí být zdrojem tělesných a duševních prožitků, které v mnoha případech provázejí člověka prakticky po celý život, stanou se jeho potřebou. Právě v tomto ohledu je nezastupitelná všestrannost. Čím více sportů člověk umí, tím je prožitkově jeho život bohatší, tím lépe je připraven pro vlastní sportovní budoucnost. V tomto duchu chci oslovit rodiče pohybově nadaných dětí, osvícené trenéry prakticky všech, zejména ale „malých „ sportů.

    Co je škola schopna nabídnout: kvalifikovanou výuku tělesné výchovy důsledně zaměřenou na všeobecný rozvoj pohybových vlastností, herních dovedností v širokém spektru sportovních her, rehabilitační a rekondiční aktivity v objemu 5 - 7 vyučovacích hodin týdně. Dvě tělocvičny s dřevěnou palubovkou, jedna vybavena pro sportovní hry včetně florbalových mantinelů, druhá na gymnastiku. Školní stadionek má udržované pískové hřiště na házenou a malou kopanou, které lze kropit a v zimě se využívá jako kluziště. Dále volejbalový kurt antukový a jedno hřiště na plážový volejbal. Kolem hřiště je vybudovaná 210 m dlouhá pilinová dráha pro rozvoj vytrvalosti a rehabilitační běhání. Ve škole je ve dvou atriích situováno 5 stolů na stolní tenis, již pět let jsou živě aktualizovány stolně tenisové žebříčky ve čtyřech kategoriích žáků. Škola má kompletní vybavení pro minitenis, čile spolupracuje s tenisovým klubem Precolor a sportovním areálem v Kozlovicích. Ojedinělým způsobem má škola ve svém ŠVP zpracován kalendář sportovních aktivit,který zahrnuje desítky akcí sportovního a turistického zaměření. Celoškolní průběžný projekt jej využívá pro citovou výchovu dospívajícího člověka.Soutěživost stavíme a užíváme jako prostředek usměrňování citového zrání. Škola využívá rehabilitační linku hotelu Jana. Kolem školy je vedena cyklostezka, která v blízké budoucnosti propojí severní a jižní hranice Moravy. Ještě v letošním roce bude zahájena výstavba areálu pohody a sportu v prostoru před tenisovou halou - vzdálenost od školy 200 m.
    Největším přínosem, na který se zpravidla zapomíná, je sportovně-sociální klima. Chlapec či děvče, ať se učí hrát jakoukoliv hru, či zvládat kteroukoliv sportovní dovednost, činí tak vždy pod vedením profesionála ve skupině dětí, které se učí velmi rychle a jsou velmi brzy hráčsky úspěšné. To sebou přináší veliký nárůst motivace a výrazné navýšení efektivity učebního procesu. Platilo a vždycky bude platit - čím je dítě sportovně všestrannější, tím jsou jeho výkony ve sportovně produktivním věku špičkovější, protože prošlo komplexním vývojem nervosvalové soustavy a dospívalo v duševně hygienické atmosféře.

    Naše zkušenosti: Experimentálně jsme jednu takovou třídu zprovoznili, dnes jsou chlapci a děvčata v 8. třídě. Postavili jsme ji jako sportovní třídu s kmenovým sportem tenis. Má 21 žáků, kteří kromě rozšířené Tv absolvují normální výuku. Ve třídě je skupina tenistů, dva fotbalisté, tři florbalisté, dva veslaři, stolní tenista, lehká atletka...Všichni méně či více umí všechny sportovní hry, lyžují, plavou, mají výbornou kondici. Jsme si vědomi, že pakliže opravdu vykročíme tímto směrem, neobejdeme se bez spolupráce s oddělením tělovýchovného lékařství a sportovní rehabilitace. Zahájena byla jednání o případném úvazku školního psychologa. Škola měrou vrchovatou rozvíjí osobnostní a mravní výchovu v úzkém spojení s rozvojem sportovních a olympijských ideálů. Víme, že sportující člověk je tělesně i duševně odolný, pozitivně vnímá své okolí, ctí kamarádství a přátelstv& iacute;, úspěšně odolává společenským nešvarům. Tyto a jim podobné myšlenky jsou nedílnou součástí školního vzdělávacího programu.

Organizační představa: V případě zájmu zahájíme otevřením koedukované šesté třídy ve školním roce 2009-10. Jistě bychom to uměli i o rok dříve, nechceme ale nic uspěchat, pozornost věnujeme dokonalé přípravě. Naší představou je plynulé pokračování v letech dalších až k postupné kompletní soustavě čtyř sportovních tříd. Ve třídě předpokládáme 22 -24 žáků, nejlépe napůl děvčat a chlapců. Zatím se jedná o průzkum zájmu veřejnosti, zároveň je to ale výzva rodičům pohybově nadaných dětí, které si možná ještě ani svůj sport nevybraly. Je to ale také výzva pro trenéry takových sportů jako je třeba gymnastika, čeká házená, krasobruslení, tenis, stolní tenis, veslování,kanoistika,nohejbal,cyklistika, lehká atletika....
Racionálně uvažující rodiče by měli tento článek brát jako podnět k zamyšlení, výzvu k širšímu poznání školy, která s takovou nabídkou přichází. Možností je celá řada. Začít mohou otevřením školních stánek - www.zstenis.com. Využít mohou všechny nabízené kontakty, mohou se přijít podívat, domluvit si schůzku. Jistěže se dozví mnohé, co se do tohoto článku nevešlo.

 

V Přerově 1.května 2008         Mgr. Petr Vojáček, ředitel školy