Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

* Volby do školské rady

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Pro všestranný vývoj žáků sportovní třídy 7.S jsem se rozhodla navštěvovat animační programy. Chtěla bych děti Sklepem, sálem, podkrovím vzdělávat i v jiných oblastech, než pouze ve sportu. Získají vědomosti z historie, malířství, architektury a sochařství. Takto nabyté poznatky využijí pro další rozvoj své osobnosti.

Animace jsou programy v muzeu či galerii, kde lektor seznamuje žáky zajímavým a nevšedním způsobem s výstavou. Prostřednictvím výkladu, ale i aktivitami, různými hrami a vyplňováním pracovních listů, předává informace o vystavených dílech. Programy vytvářejí nevšední atmosféru, která na děti dýchne hned při vstupu do muzea či galerie.

V tomto školním roce jsme se zúčastnili těchto animací:

  • 20. 10. 2010 Sklepem, sálem, podkrovím (Olomouc-Arcidiecézní muzeum)
Lektoři nás během komentované prohlídky seznámili s historií celého areálu. Navštívili jsme  prostory, z nichž je neopakovatelný výhled na okolí Olomouce a které jsou pro běžného návštěvníka nedostupné, tzv. Krvavou pavlač a Severní terasu. Lépe jsme poznali dobu od Velké Moravy po vrcholné baroko.
  • 15. 12. 2010 Já mám malovanou vestu, vestičku (Přerov-Muzeum Komenského)
Cílem bylo seznámit děti s lidovými zvyky, tradicemi a svátky Hanáků. Program měl formovat studijní dovednosti z oblasti českého jazyka a literatury, hudební a výtvarné výchovy.
  • 2.2. 2011 Hledá se průvodce (Olomouc-Muzeum moderního umění)
V průběhu animačního programu Hledá se průvodce se jeho účastníci pokusili společně s lektorem najít způsob, jak co nejsrozumitelněji a zábavnou formou seznámit návštěvníky s vybraným dílem expozice Tato animace nás nejvíce zaujala.

Děti ve škole vyplňují vědomostní test, abych měla zpětnou vazbu, zda si z animací odnášejí patřičně vědomosti. 7.S v Olomouci Stejný test dostávají i žáci další 7.třídy, kteří se animace nezúčastnili a já mám možnost porovnat osvojené vědomosti a přínos těchto programů.
Žáci 7.S mě přesvědčili, že jsou nadaní nejen ve sportovních činnostech, ale že se umí zklidnit a ukáznit v prostorách, kde by jejich živost a aktivita byly na závadu. Dokáží se soustředit i mimo hřiště nebo tělocvičnu a jsou přístupní se vzdělávat i v jiných oblastech než je sport.

Mgr. Nela Žemlová

Dodatek: Někdy brzy zjara v roce 2009 jsem na tomto webu psal, že naším cílem a posláním nejsou vydupané a vykřičené sportovní výkony za každou cenu. Jako nejvyšší metu jsme nastolili starořecký ideál kalokagathie, ideál souladu sil tělesných a duševních. Paní učitelka tuto myšlenku naplňuje s velikým pochopením a ještě větším nasazením. Jsem pyšný, že tato paní učitelka na naší škole učí, skoro bych řekl, že jejím žákům závidím.

Petr Vojáček, ředitel školy