Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

8. - 9. 4. od 14 do 18 h: Zápis do 1. ročníku

1. 3.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Posledních 12 let jsme vždy u toho. Ano škola U Tenisu od roku 2000 nechyběla jako účastník největšího turnaje v republice, spíše Evropě či světě. thumb_mcdon_sk08.jpgMcD's Cup má v poměrech naší školy 4 hlavní fáze:

1. Školní kolo

Hraje se v pěti etapách, věkových blocích, na přelomu měsíce října a září. Věkově sousední ročníky měří své síly prostřednictvím třídních výběrů.

Druhé a třetí, stejně jako čtvrté a páté třídy postaví zcela bez problémů mužstvo v každé třídě. Prváci ještě nestartují, jsou na škole teprve první měsíc.Zato ti nejstarší pokračují dále i za hranice McD‘s věku. Hraje se na vzorně upraveném školním pískovém hřišti v této organizaci:

  • 2. a 3. třídy tj. 6 mužstev, zhruba 40 žáků
  • 4. a 5. třídy totéž
  • 6. a 7. třídy nastupují třetí odpoledne, po čtyřech letech už se to nedá zastavit
  • 8. a 9. třídy logicky zakončují podzimní dvoutýdenní blok

Výraznou změnu jsme zaznamenali poslední tři roky, kdy děvčata na druhém stupni hrají svou vlastní soutěž bez rozdílu věku. Jako výjimka se toleruje chlapecký brankář. Do vánoc visí na škole nástěnka (clip) o průběhu letošního školního Mekáče.

2. McD‘ kroužky

Začínají jako všechny ostatní zájmové kroužky na škole 1. října. A to již jdou do akce i prváci. Vedoucí kroužku si je vyzvedává ve školní družině o třičtvrtě na 7 a ve školní tělocvičně tráví ranní hodinku nad fotbalovým nebo nějakým míčem. Až do konce května se pravidelně scházejí

  • v úterý děti z prvních tříd
  • ve středu druhých a třetích tříd
  • v pátek čtvrtých a pátých

Pozoruhodnost - děti, co z jakýchkoliv důvodů do družiny nechodí se postupně připojují. Rodiče je prostě ráno vodí. thumb_mcdon_okr07.jpg Pravidelná účast v každém z kroužků se pohybuje kolem 20 chlapců mezi kterými se pohybují 2-3 děvčata. Je pravdou, že drtivá většina dětí z těchto kroužků již chodí do některé fotbalové přípravky přerovských klubů. Za týden projde tělocvičnou 60 dětí, které usilovně myslí na fotbal a mimo jiné i nohami už to umí dát najevo.

3. Zimní turnajová činnost

Je postavena na výborné spolupráci s FK Kozlovice jeho mládežnickým centrem Občanským sdružením Kozlík a Klubu rodičů a přátel školy. Toto uskupení dokáže zajistit prostředky na 10 - 15 zimních turnajů pro všechny kategorie McDonaldového věkového spektra. Již třetí zimu si užíváme opravdu bohaté halové sezóny.

4. Finále školního fotbalového roku

Jsou vlastně dvě a to pro všechny fotbalové kroužky. Ta první přichází v květnu a představují okrsková, okresní a krajská kola vlastního McDonald‘s Cupu. Na to krajské si každý rok zuby brousit nemůžeme, ale stává se nám. Prváci hrávají opravdu reprezentativní červnový turnaj na hřišti v Kozlovicích proti soupeřům sobě rovným. Bývá to hezká společenská událost nejen pro děti. A potom jsou prázdniny.

Co říci závěrem: No samozřejmě popřát turnaji (to ale moc nejde), tak tedy všem, kdo se o existenci a opakovaně zdárný průběh starají od těch nejvyšších míst v Ústředním řídícím štábu až po učitele či trenéry na těch nejmenších školičkách, ať se jim stejně daří přinejmenším dalších 15, raději ale mnohem více let.

Nadšení malí fotbalisté ze ZŠ Přerov, U TENISU 4

jejich rodiče, učitelé a trenéři