Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Mateřské školy na pozorování v gymnastické hale.

Minulý „ledový týden" dost silně zasáhl do průběhu první pozorovací akce. Pozvánky jsme poslali do všech mateřských školek města. Mateřské školy v gymnastické hale Silná námraza v některých případech doslova znemožnila přesun dětí. Mateřské školy se totiž zásadně dopravují pěšky a to byl zejména v pondělí a úterý docela problém. Když jsme ale v pátek bilancovali, sečítali a vyhodnocovali, podtrhli jsme docela zajímavá čísla. Celkem v pěti skupinách přišlo do školy U Tenisu 83 dětí s paními učitelkami ze školek Radost (2 oddělení), U Tenisu, Kratochvílova a Dvořákova.

Pod vedením dvou trenérek z Atlasky, jedné paní učitelky z domácí školy a za pomoci demonstrátorek z řad žákyň školy se snažily, seč jim síly stačily, ukázat , jak dovedou své tělo zpevnit či naopak uvolnit, pokoušely se co nejlépe vyrovnat s různými koordinačními záludnostmi, s rovnovážnými polohami a když to časově vyšlo, tak se snažily přizpůsobit své pohyby hudbě. Sledována byla částečně i odvaha vzhledem k nářadí, pohybová paměť, způsob běhu a dynamická síla končetin. Trenérky posuzovaly, paní učitelky zapisovaly a nakonec jsme spočítali, že v každé skupině se našlo 5 - 7 děvčátek či chlapců, kteří na kladené požadavky reagovali velice dobře. Již dnes se to dozví jejich rodiče z dopisů, které jim budou prostřednictvím školek předány. Záleží už jen na rodičích jestli přijdou k zápisu a projeví v zápisním lístku zájem o zařazení do třídy.

Opakuji ještě jednou. Tato třída bude otevřena 1. září 2013 a bude zaměřena na rozvoj pohybových vlastností žáků a sportovní všestrannost. V průběhu uplynulého týdne jsem se snažil být v hale co nejčastěji a se zájmem jsem sledoval počínání pěti - šestiletých dětí. Musím říct, že jsem byl příjemně překvapen a vůbec si nemyslím, že se tomuto městu, chcete-li národu rodí méně šikovné a nepohyblivé děti.

Mgr. Petr Vojáček, ředitel školy