Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

* Volby do školské rady

1. 5.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Olympijský víceboj je dlouholetý projekt, který má za cíl motivovat děti ke sportu.
Skládá se z 10 disciplín, které zahrnují atletické i silové disciplíny, kde je potřeba rychlost, vytrvalost, síla, hbitost, rovnováha a výbušnost.
Republikové finále se pravidelně koná na začátku školního roku. Letos finále
probíhalo 6. - 8. 9. 2023 v Brně, kam se poprvé probojoval i náš žák Adam Remeš z 5.S 

Celkově se této velké sportovní akce zúčastnilo přes 600 dětí ze 189 škol. Někteří závodili za družstvo, jiní za jednotlivce. Samotný závod trval dva dny a součástí akce byla přichystána řada doprovodných sportovních aktivit i s autogramiádou úspěšných českých olympioniků.
První den byl spíše seznamovací, podívali jsme se na atletický areál VUT, na kterém jsme trénovali slavnostní nástup a na kterém si další dva dny závodníci poměřili síly v 10 náročných disciplínách.
Adam Remeš soutěžil v kategorii žáků ročníku 2012 a poměřil si síly s dalšími chlapci
v jeho kategorii. První závodní den Adam bojoval v pěti disciplínách a to ve sprintu na 60m (9,15s), skoku dalekém (4,19m), hodu medicinbalem (9,10m), shybech za dvě minuty (59) a skocích přes švihadlo po dobu dvou minut (235). Druhý den přišlo na řadu dalších pět disciplín: trojskok (6,09m), kliky za dvě minuty (84), hod míčkem (31,50m) a běh na 1000m (3:39min).

Adam ve všech disciplínách posunul své osobní rekordy a celkově se umístil
na krásném 9. místě v republice.


Ohlédnutí se zpět:
Aby se žáci mohli kvalifikovat na republikové finále, je potřeba projít okresním a
krajským kolem. Naši školu reprezentovalo v okresním kole 10 žáků (Anna Boštíková 4.S, Andrea Vybíralová 5.A, Matyáš Bukva 5.B, Gabriela Gálíčková 5.B, Adam Remeš 5.S, Ondřej Butora 5.S, Matěj Kopal 5.S, Anna Špilerová 5.S, Michal Lakomý 5.S, Dominik Ulma 5.S a Jiří Josepčuk 5.S). Do krajského kola postoupili pouze žáci, kteří se umístili na prvním a druhém místě v okresním kole. A to se povedlo sedmi z nich. První místo si z okresního kola odnesl Adam Remeš, Anna Špilerová, Ondřej Butora a Andrea Vybíralová. Druhé místo pak Anna Boštíková, Gabriela Gáličková a Dominik Ulma.

Krajské kolo bylo přísnější a dovolovalo postoupit přímo do republikového finále pouze závodníkům, kteří skončili na prvním místě, a to se povedlo jenom Adamu Remešovi.

V letošním školním roce bychom se chtěli zapojit i do dalších projektů olympijského víceboje.

Mgr. Martina Skývová