Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

8. - 9. 4. od 14 do 18 h: Zápis do 1. ročníku

1. 3.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST
Loňská záchrana princezny Zuzky proběhla úspěšně a děti letos za odměnu dostaly noc na zámku. Odvážní a nadšení druháci vyrazili ve čtvrtek odpoledne do Dřevohostic, kde se ubytovali.
Na místním zámku probíhají opravy, při kterých byly nalezeny 2 dopisy. Psalo se v nich o Karlu starším ze Žerotína, který vlastnil obrovská panství v Přerově a okolí. Za přátelství s Janem Amosem Komenským na něj seslal císař Rudolf II. svůj hněv. Karel ze Žerotína se rozhodl ukrýt svůj poklad  v dřevohostické zvonici, kde jej svěřil do rukou Jednoty bratrské. 
 
Naše děti neváhaly ani chvíli a vyrazily poklad hledat. Pro některé bylo zdolání příkrých a starých schodů adrenalinovým zážitkem, ale všichni uspěli. Bohužel je na samém vrcholu čekalo zklamání v podobě dalšího dopisu. Během třicetileté války museli členové Jednoty bratrské opustit zdejší prostory. Zanechali zde však tento dopis, v kterém uvádí, že poklad ukryli v blízkosti mlýna. Tato motivace nenechala naše děti klidné. Opět nabití energií a nadšením chtěli vyrazit dál. To už se ale blížil večer, a proto jsme se rozhodli nechat další pátrání až na pátek.
Večer nás čekal táborák, opékaní špekáčku, písničky s kytarou, prohlídka věže a napínavá stezka odvahy. Všechny děti bojácné i nebojácné se dokázaly vzchopit a projít se ve tmě při svíčkách po zámku. Mají můj veliký obdiv.
Ráno nás čekala snídaně a náročná výprava za pokladem. Dva kilometry cesty necesty hledaly děti indície, které by upřesnily náš cíl. Všechny se nám nepodařilo najít, přesto 22 bystrých hlaviček na to přišlo. Poklad bude někde na dně potoka a získat ho mohou pouze společnou silou. Přesto to vůbec nebylo snadné hledání. V jezu kousek za mlýnem nakonec  děti objevily kus lana. Zjistily, že jeden člověk to nezvládne, avšak společně dokázaly poklad vytáhnout. Ukázaly sílu, vytrvalost, odhodlání a to vše je dovedlo k cíli.
Po návratu nás čekala už jen zmrzlina a hurá domů. Děti odjížděly znavené, špinavé, ale šťastné a plné zážitků. 
 
Titulky:
 
Musím také zmínit pár jmen, bez kterých by to nešlo, nebo nebylo ono :-) 
 
Zita Zbořilová - paní vychovatelka, která podpoří každý nápad a nenechá mě v tom samotnou (parťák)
 
Jana Habčáková - paní učitelka, která ochotně obětuje svůj volný čas, jen aby ostatním udělala radost (večerní kytara)
 
Maminky a tatínci z 2.S, kterým jsem vděčná, že tyto aktivity schvalují a spousta z nich nás také přijela podpořit, pomoct a podržet. Děkuji zejména dvěma maminkám, které s námi zvládly i samotné přespání na zámku.
 
Zuzka Žemlová (režie)