Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST
V pátek 21. června se naši žáci 8. tříd zúčastnili jednodenního výjezdu do Rakouska, do údolí Wachau. Tato oblast vinné révy a meruněk okolo Dunaje je plná klášterů, hradů a dalších památek, které stojí za to vidět. I z toho důvodu, že je celé údolí zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO.
My jsme naši poznávací cestu začali v městečku Krems, kam jsme vstoupili hlavní branou – Steiner Tor. Navštívili jsme zde kostely sv. Víta a Piaristický kostel, prohlédli si školu pro šlechtičny, hrad Gozzoburg. Prošli jsme se hlavní třídou Obere und Untere Landstrasse plné obchůdků, cukráren a restaurací, kde měli žáci osobní rozchod. Druhým cílem byl barokní klášter Göttweig. Jeho název v keltském jazyce znamená boží hora. Třetím cílem bylo zdolání zříceniny Kuenringerburg nad městečkem Dürnstein. Naskytl se nám odsud nádherný výhled po okolní krajině. Posledním cílem byl barokní klášter v Melku zasvěcený sv. Kolomanu. Oba kláštery patří řádu Benediktínů. Navštívili jsme kostel sv. Petra a Pavla, na jehož výzdobu padlo přes 300kg zlata.
Výlet se všem moc líbil. Celou dobu nás doprovázelo nádherné počasí. Foťáky cvakaly, všichni jsme nakoupili hromadu suvenýrů. A víte, co znamená slovní hříčka Krems Und Stein sind drei?
Hana Slouková a Eva Školoudová