Základní škola Přerov, U Tenisu 4

Žhavé novinky

* Volby do školské rady

5. 4.: Právě vyšlo nové číslo školního časopisu TST

Po dlouhé pauze se nám opět podařilo zavítat do Prahy v rámci vzdělávacího programu “Po stopách Karla IV.” Tentokrát se ho zúčastnili žáci tříd 7.AC. Přestože předpověď počasí nebyla příznivá, přivítala nás Praha sluníčkem, příjemnou teplotou a minimem turistů.

Hned na úvod jsme se vydali metrem, někteří poprvé v životě, směr areál Pražského hradu. Bezpečnostní kontrolou jsme prošli bez problémů a jako první navštívili Zlatou uličku, kde v minulosti bydleli např. lukostřelci nebo alchymisté. Všechny zaujala zejména věž Daliborka, která sloužila jako vězení a mučírna. Pan průvodce poté nasměřoval naše kroky do baziliky sv. Jiří, kde si žáci připomněli znaky románské kultury a prohlédli hrob sv. Ludmily. Krátce jsme se zastavili ve Vladislavském sále a na konci prohlídky nás čekala Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha, krásná ukázka práce gotických kameníků a pozdějších stavitelů.

Po povinném focení s hradní stráží jsme pokračovali po stopách Karla IV. ke Karlovu mostu a na Staroměstské náměstí. Cestou jsme si ještě odskočili do moderní doby a krátce se zastavili u Zdi Johna Lennona. Pražský orloj nás překvapil svou nedochvilností, ale nakonec jsme se dočkali, i když mu momentálně chybí smrtka.

Po celém dni se všichni těšili na odpočinek, nakupování a občerstvení v obchodním centru Palladium a pak už následoval jen přesun na hlavní nádraží a cesta vlakem zpět na Moravu.

Fotografie z této školní akce nalezneš zde